FLEXBOX

Herbruikbare verzendkist met statiegeld

Graine de Malice brengt een revolutie in e-commerce teweeg door de lancering van de eerste volledig herbruikbare verzendkist, een succesvol voorbeeld van de circulaire economie

Het leveren van online bestellingen vergt veel verpakking. Een innovatief systeem maakt het mogelijk deze verspilling volledig te vermijden. Ons initiatief is 100% Belgisch en heet de FlexBox.

Dankzij onze innovatie kunnen alle online bedrijven wegwerpverpakkingen van karton of plastic vermijden door een herbruikbare verzendkist te gebruiken. De consument stuurt de gevouwen verpakking gewoon terug naar de afzender. De box is gemaakt van hergebruikte of gerecyclede materialen en heeft meer dan 30 keer minder CO2-uitstoot dan een traditionele kartonnen transportbox.

Kartonnen verpakkingen zijn goed voor 90% van al het papier en karton dat in België voor recycling wordt ingezameld. De online handel levert een belangrijke bijdrage. Karton is licht, schoon en sterk, en naar verluidt recycleerbaar of zelfs composteerbaar, en lijkt een ecologische oplossing te zijn. Recycling kost echter energie en de vezels breken bij elke cyclus af. Compostering daarentegen is ofwel een belasting voor het milieu ofwel een definitieve terugwinning van natuurlijke hulpbronnen zonder rekening te houden met toekomstig gebruik (het karton wordt afgebroken of verbrand).

Graine de Malice wil verder gaan.
Meer dan 95% van de materialen die bij de vervaardiging van deze nieuwe box zijn hergebruikt (ingezameld bij plaatselijke actoren) of gerecycleerd. Het is volledig in lijn met de circulaire economie. Gemaakt in verschillende maatwerkbedrijven in onze regio's, het is ook een sociaal initiatief.

Alles is grondig bestudeerd om aan alle eisen van de verpakking te voldoen:
- Een combinatie van materialen die een maximale bescherming bieden voor de inhoud die wordt verzonden;
- Het soort materiaal dat een zeer hoge slijtvastheid garandeert, en dus een zeer hoog aantal herbruiken;
- Innovatief ontwerp maakt eenvoudige montage en vullen mogelijk voor de detailhandel;
- Handgrepen voor gemakkelijk hanteren;
- Gemakkelijk te openen wanneer uitgepakt en direct opgevouwen tot een klein pakketje voor retourzending;
- De mogelijkheid om de herbruikbare verpakkingen en eventuele stuwage tegelijkertijd terug te sturen;
- Een eenvoudig etiketteringssysteem om het werk van postbodes en vervoerders op de heen- en terugreis te vergemakkelijken;
- Gemakkelijk schoon te maken zodat elke opeenvolgende gebruiker verzekerd is van een "nieuwe" staat;
- En tenslotte, modulaire fabricage om reparatie of vervanging van elk onderdeel mogelijk te maken.

De ecologische impact, wetenschappelijk gemeten met een Life Cycle Assessment (LCA) model, is veel lager dan die van een gelijkwaardige kartonnen doos. Graine de Malice neemt haar engagement niet licht op, maar baseert het op een volledige analyse. Alle aspecten van de levenscyclus van de transportkratten worden in aanmerking genomen: de aard (chemisch) en oorsprong (geografisch) van alle materialen, het fabricageproces, het aantal hergebruiken, de recuperatie en het wassen (voor de herbruikbare box), de verschillende transporten, en ook het einde van de levenscyclus van elk type box. 

Levenscyclusanalyse van de FlexBox

Graine de Malice toont met cijfers aan dat dit systeem meer dan 100 keer beter is dan traditionele kartonnen verpakkingen. Dit onderstreept de onmiskenbare aantrekkingskracht van deze innovatieve oplossing vanuit milieuoogpunt.

Lees verder

Klanten die hun bestellingen online ontvangen, hebben niet langer hun bakken vol met kartonnen of plastic verpakkingen. Zij vouwen de doos gewoon dicht en overhandigen hem aan een inzamelpunt of postkantoor, zoals door de afzender is gevraagd.

Samen met haar partners biedt Graine de Malice een complete service aan de detailhandel. Zij betalen alleen voor het gebruik van de doos; Graine de Malice zorgt na elk gebruik voor de schoonmaak en eventuele reparaties.

Online bedrijven zullen nog vele andere voordelen vinden: aanzienlijke verbetering van de milieu-impact van hun bedrijf, kostenbesparing (dit systeem is goedkoper dan kartonnen dozen!), besparing van opslagruimte. Het maakt het ook veel gemakkelijker om goederen en zendingen terug te sturen.

De kist heeft een statiegeld. Het principe van het statiegeld als prikkel tot hergebruik hoeft niet meer te worden aangetoond. Dit systeem, dat veel positiever is dan de belasting op wegwerpverpakkingen, heeft altijd bestaan voor drankflessen. Het wordt nu steeds meer gebruikt door veel detailhandelaars, zoals cateringbedrijven, voor andere glazen of metalen verpakkingen. Graine de Malice past dit principe toe op dozen om de circulatie en dus het hergebruik ervan te vergemakkelijken.